Hvorfor vælge en varmepumpe?

Hvis din bolig eller dit sommerhus i dag opvarmes med olie, gas eller el-varme, kan du spare mange penge på den årlige varmeregning ved at konvertere til opvarmning med en varmepumpe.

Derudover er en varmepumpe et grønt og miljøvenligt alternativ til de øvrige opvarmningsformer, fordi varmepumper udnytter energien så meget bedre. Du får kort sagt mere varme for pengene.

Auning Blik er din lokale VVS’er i Auning, Hornslet, Ryomgård og Allingåbro, og vi kan hjælpe dig med alle aspekter omkring valg af varmepumpe og installation af moderne og tidssvarende varmepumper i boligen eller sommerhuset.

Fordele ved en luft til vand varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe henter energien fra luften udenfor og løfter den op, så den bliver til varme. Moderne luft til vand-varmepumper har typisk en SCOP-værdi på over 5.
Det betyder, at den giver den forbrugte el tilbage 5 gange i form af varme til din bolig.

Din varmepumpe producerer altså 5kWh varme, for hver 1 kWh den selv bruger. En luft til vand-varmepumpe giver i dag stort set samme ydelse og dermed besparelse, som du får ved jordvarme.

En anden klar fordel ved at vælge en luft til vand-varmepumpe er, at den nemt kan tilkobles det eksisterende centralvarmesystem med radiatorer eller gulvvarme i boligen.

Har du gulvvarme, får du endda en endnu bedre udnyttelse af den varme, pumpen producerer. Da den store gulvflade gør, at varmen fordeles optimalt og dermed udnyttes fuldt ud.

Skifter du dit gamle oliefyr eller naturgasfyr ud med et varmepumpesystem, kan du spare helt op til 50 % på din varmeregning.

Hvilke forskelle er der på luft til luft og luft til vand?

Ved hjælp af et lukket kredsløb med et kølemiddel og en kompressor omsættes den koldere udeluft til et højere temperaturniveau indenfor gennem kraftig kompression.

En luft til luft-varmepumpe tager luft ind udefra, sender luften gennem systemet, og puster den ud i lokalet i form af varm luft.

Princippet er det samme ved en luft til vand-varmepumpe, her opvarmes vand blot i stedet for luft – og dette vand sendes ud i boligens centralvarmesystem og til varmtvandsbeholderen.

Vælg den rette varmepumpe til boligen

Når du skal vælge varmepumpe, skal du se på en række faktorer for at afgøre, hvilken varmepumpe, der er bedst for dig.

Nedenfor kan du i kort form, se fordele og ulemper ved de to varmepumper:

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe koster typisk mellem 60.000-90.000 kr. at få installeret. Den er velegnet, hvis du ikke har plads til et jordvarmeanlæg eller ikke ønsker at investere i et.

En luft til vand-varmepumpe tilsluttes det eksisterende centralvarmeanlæg og producerer varme og varmt brugsvand.

God som helårsopvarmning af større og mindre huse. Vær dog opmærksom på, at det kan være nødvendigt at investere i nye og større radiatorer for at sikre optimal opvarmning i alle rum.

Luft til luft-varmepumpe

Luft til luft-varmepumper egner sig især til opvarmning af mindre helårshuse og sommerhuse – eller kan bruges som supplement til den eksisterende varmekilde.

En moderne luft til luft-varmepumpe kan dække op til 70% af varmeforbruget. Skal flere etager varmes op, kan opsætning af flere indedele koblet til samme udedel sikre, at den varme luft fordeles jævnt i huset.

Den er ligeledes et godt valg, hvor der ikke er et eksisterende centralvarmesystem – og det billigste valg med en typisk investering på 15.000-20.000 kr.

Hvor mange m² kan en varmepumpe opvarme?

Der er som sådant ingen øvre grænse for, hvor stor en bolig en luft til vand-varmepumpe kan opvarme.

Det der er afgørende her, er at vælge en varmepumpe med en så tilpas stor effekt, at den kan producere varme nok.

En del af vores rådgivning i forbindelse med montering af varmepumpe er derfor at sikre, at der vælges en pumpe med den rette effekt.

Skal jeg vælge varmepumpe eller pillefyr?

Der er ikke den samme store besparelse ved at konvertere fra pillefyr og til varmepumpe, som der er ved fx oliefyr eller naturgasfyr.

Men det kan stadig være en rigtig god idé:

  • Du slipper for at skulle bøvle med bestilling, fragt og opbevaring af træpiller
  • Du slipper for besværet med at fylde piller på og rense pillefyret
  • Prisen på træpiller har været stigende de seneste år

Hvor skal varmepumpen sættes op inde og ude?

En luft til luft-varmepumpe kan sættes op snart sagt alle steder. Dog skal du huske på, at udedelen giver larm fra sig, når den suger luft ind.

Sæt den derfor i god afstand til skel ind til naboen. Udedel og indedel skal desuden placeres så tæt på hinanden som muligt.

Udedelen til en luft til vand-varmepumpe skal ligeledes placeres, så den forstyrrer naboer mindst muligt – placer derfor varmepumpen mod det naboområde, der mindst lydfølsomt, fx mod bevoksning eller andet.

Tænk også på, at udedelen ikke skal stå under vinduer til opholdsrum, da du i så fald selv kan blive generet af støjen fra kompressordelen.

Varmepumpernes udedel er i de senere år blevet mere lydsvage, men et typisk støjniveau ligger på 40-45 dB, svarende til den støj en almindelig vaskemaskine laver.

Indendørs er en placering i baggang eller bryggers optimal. Regn med at indedelen fylder som et mellemstort køleskab – her gør det sig ligeledes gældende, at der skal være så kort afstand mellem ude- og indedel som muligt.

Hvilke former for varmepumper er der?

Der er to forskellige former for varmepumper, der bruges til opvarmning af boliger:

Luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper – derudover er der pumper til jordvarme.

Skal en varmepumpe have service?

Det er lovpligtigt, at du får serviceret din varmepumpe hvert år, hvis der er mere end 1 kg. kølemiddel på anlægget.

Ved mindre anlæg er det altså ikke et krav, men det er altid en god idé at få pumpen og anlægget serviceret af en fagmand, så du er sikker på at det kører korrekt.

Hvordan vedligeholder man en varmepumpe?

Ved en luft til luft-varmepumpe skal du sørge for at holde indedelen fri for støv og skidt ved at rense filtrene.

For luft til vand-varmepumper er den bedste vedligeholdelse, at du husker årligt service på anlægget.