Hvad laver en blikkenslager?

Auning Blik er din lokale VVS’er og blikkenslager i Auning, Hornslet, Ryomgård og Allingåbro, og vi er stolte af vores fag og dets traditioner.

Vi er blikkenslagere, og som navnet antyder, arbejder vi med et af de ældste håndværk herhjemme – nemlig med blik.

”Blik” dækker over mange forskellige materialer, men fælles for dem er, at det er fine, tynde metalplader, som er udhamret eller udvalset, og som kan bearbejdes og bukkes.

Metalpladerne kan herefter monteres og dække udsatte steder udendørs på alle typer bygninger.

Du kender det fx fra kirketage, tagrender og inddækninger ved kviste, hvor vandet for alt i verden skal holdes ude.

Blikkenslagerfaget er et lige så vigtigt og uundværligt håndværk i dag, som det var for hundrede år siden. Det danske klima er ikke blevet mindre vådt – og det kalder på godt blikkenslagerarbejde.

Professionelt udført blikkenslagerarbejde bevirker, at du fx ikke får indtrængende vand i huset gennem udsatte steder på tage, kviste, tårne, skorstene, ved ventilationskanaler, altaner eller karnapper.

Hvad er forskellen på en blikkenslager og en VVS’er?

De fleste ved, at VVS står for Vand, Varme og Sanitet.

Sanitet betyder egentlig ”sundhed” og ”hygiejne”, så her beskæftiger vi os naturligt nok med badeværelser, håndvaske, toiletter og køkkenvaske og selvfølgelig også bryggerset i huset. Varme og vand er de øvrige temaer i VVS-faget.

En blikkenslagers opgaver er primært at holde vandet ude af bygninger, mens VVS-installatørens fornemste opgave er at sørge for holdet vandet inde i huset – og sørge for, at der er rindende vand – både det kolde og det varme.

Hvor arbejder en blikkenslager ofte?

En blikkenslager arbejder ofte med forskellige former for inddækninger i materialer som zink, kobber, bly eller andet metal for at skabe holdbare, vejrbestandige løsninger.

Blikkenslagerens arbejdsopgaver kræver ekspertise, håndelag og en god forståelse for æstetikken i forskellige bygningsværker, da blikkenslagerarbejdet udover at beskytte bygningen ofte har en dekorativ funktion – som bygningens blikfang.

Hvilke arbejdsopgaver har en blikkenslager?

Faktisk er en blikkenslagers arbejdsopgaver ofte meget varierede og kan spænde over alt fra opsætning af inddækninger og tagrender, til spændende og udfordrende opgaver af designmæssig karakter, som bukning af kobber og andet metal til barer og diske i moderne bolig- og erhvervsindretning.

Vores faglærte medarbejdere udfører alle former for blikkenslageropgaver fra de helt små opgaver til kæmpestore entrepriser, som fx arbejdet på den bevaringsværdige bygning, ”Godsbanen” i hjertet af Aarhus.

Er blikkenslagerfaget noget for dig?

Kunne du tænke dig at blive uddannet som blikkenslager – og vide hvad ”halsen på en svane” er, foruden drueknæ og bajonetknæ?

Så er du velkommen til at kontakte os eller sende en ansøgning.

Blikkenslageruddannelsens varighed og udformning

Blikkenslagerfaget er som nævnt et af Danmarks ældste, og der er mange stolte traditioner forbundet med faget – men det er også et moderne og højt specialiseret håndværk, hvor du arbejder med Vand, Varme og Sanitet.

Den samlede uddannelsestid er fire år og fordeler sig på et grundforløb 2, der tager 20 uger og fire hovedforløb, der tilsammen varer 40 uger.

På grundforløbet får du grundlæggende viden, som gør dig klar til hovedforløbet og oplæring.

På hovedforløbet veksler du mellem at være på skoleophold på uddannelsen og være i oplæring hos os.

Hvad er fordelene ved at være blikkenslager?

Som blikkenslager har du altid en afvekslende og spændende arbejdsdag.

Som blikkenslager- og vvs-uddannet får du en bred kompetenceprofil, som du kan bruge i det daglige arbejde – og du har fordelen ved at kunne specialisere dig indenfor områder som:

 

 

  • VVS-Installationsteknik, blikkenslager
  • Gasinstallationer
  • Kølecertifikat og varmepumper
  • Varmeinstallationer
  • Inddækning af kupler, tårne og spir
  • Udsmykning og blikkenslagerkunst
  • Design og innovation